One Aqidah

Soal Jawab

[Q&A] Hukum Memperindah Bacaan al-Quran

May 9, 2012 by admin in Persoalan Fiqh, Soal Jawab

Sender details:
Name: fauziah daud

Assalamualaikum Ustaz,

Apakah yang dimaksudkan dengan memperindahkan bacaan Al-Quran?.Adakah melagukan bacaan Al-Quran seperti yang kita tonton dalam pertandingan tilawah Al-Quran itu bidaah dan jika benar bacaan bagaimanakah yang menepati sunnah?.Harap dapat bagi contoh qari sekali.

Terima kasih

Ustaz Abu Omar Idris bin Sulaiman hafizahullah menjawab:

Wa’alaikum salam,

Pertamanya kita perlu tahu bahawa gaya bacaan Al-Quran dalam pertandingan tilawah hakikatnya adalah mengikut alunan muzik atau apa yang dinamakan sebagai ‘Maqamaat’. Ia jelas bukan mengikut hukum tajwid yang telah diwarisi oleh Umat Islam daripada Salaf sejak turun-menurun sampai kepada kita hari ini. Sebaliknya bacaan ‘Maqamaat’ itu jelas bersifat berlebih-lebihan khasnya dalam meninggi suara secara melampau dan memanjangkan huruf madnya jauh melebihi 6 harakat.

Imam Bin Baz rahimahullah dalam fatwanya telah berkata ‘Tidak boleh bagi seorang mukmin untuk membaca Al-Quran dengan mengikut alunan nyanyian muzik. Sebaliknya hendaklah dia membaca Al-Quran sebagaimana yang telah dibaca oleh generasi Salaf Al-Soleh daripada kalangan para Sahabat dan mereka yang mengikuti jejak langkah mereka dengan baik. Maka hendaklah dia membacanya dengan tajwid dan secara khusyuk sehingga dapat memberi kesan kepada hati yang mendengarnya. Adapun membacanya mengikut gaya nyanyian maka itu tidak boleh.” (Himpunan Fatwa Al-Allamah Bin Baz, 9/290).

Umumnya bacaan para imam masjid yang terkenal seperti Al-Sudais, Al-Ghamidi dan Al-Husary inilah yang boleh kita jadikan sebagai panduan dalam bacaan kita.

Wallahu a’lam.

Tamat Jawapan.

Kongsikan:

Related Posts

Prinsip 1aqidah.net

1 - al-Qur'an & as-Sunnah sebagai pegangan.

2 - Memahaminya di atas pemahaman para Salafus Soleh yang terdiri dari para Sahabat yang diredhai, Tabi'in, dan Tabi'ut Tabi'in.

3 - Melalui para ulama yang berdiri teguh di atas jalan mereka.

4 - Memastikan agama ditegakkan di atas fakta yang sahih lagi ilmiyah.

Kongsikan 1aqidah.net
Blog Traffic

Pages

Pages|Hits |Unique

  • Last 24 hours: 745
  • Last 7 days: 4,775
  • Last 30 days: 20,048
  • Online now: 3
LIKE 1AQIDAH.NET di Facebook
Plugin from the creators ofBrindes :: More at PlulzWordpress Plugins